EVENT AGENDA

De Spitzenkandidat

In mei staan de Europese Parlementsverkiezingen op het programma. In 27 EU-landen, en dus niet in het Verenigd Koninkrijk, gaan mensen naar de stembus om nieuwe Europese volksvertegenwoordigers te kiezen. Nieuw deze verkiezingen is de Spitzenkandidat, een topkandidaat die elke Europese fractie aanwijst. De Spitzenkandidat met de meeste stemmen wordt in principe de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Op deze manier hebben de kiezers dus direct invloed op wie de nieuwe ‘baas van Europa’ wordt.

Inmiddels zijn de Spitzenkandidaten, bedoeld om het Europese democratische proces aantrekkelijker te maken, voor de aankomende verkiezingen bekend. En de Nederlandse inbreng is aanzienlijk: PvdA-prominent en huidige eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans wordt ‘lijsttrekker’ voor de sociaaldemocraten; GroenLinks-EP’er Bas Eickhout wordt mede-Spitzenkandidat namens de groene fractie; en PVV’er Marcel de Graaff gaat samen met een collega de anti-immigratiepartij leiden.

Opzet
Wat betekent de opkomst van de Spitzenkandidat? Versterkt het de Europese democratie als we de voorzitter van de Commissie ‘direct’ kiezen? Wat zijn de kansen van Timmermans bij de verkiezingen in mei? Om een antwoord te geven op deze en andere vragen organiseert de Public Affairs Academie een bijeenkomst over de Spitzenkandidat met Peter Noordhoek. Hij zat zelf in de delegatie die in Helsinki Manfred Weber als Spitzenkandidat voor de Europese Volkspartij (EVP) koos. Peter Noordhoek is, zowel vanuit zijn eigen partij, het CDA, als vanuit de EVP al vanaf 2014 met het fenomeen Spitzenkandidat bezig en kan ons dus alles over het fenomeen vertellen.  

Datum en locatie
De bijeenkomst zal plaatsvinden bij de Public Affairs Academie in Den Haag, Benoordenhoutseweg 88, op 9 april 2019. We beginnen om 17.00 uur (inloop 16.45) en eindigen rond 19.00 uur. Wij zorgen voor een hapje en een drankje. 

Aanmelden en meer informatie
Deze themabijeenkomst is gratis. Wij zorgen voor een hapje en een drankje. Je kunt je aanmelden via het formulier hieronder. Meer informatie? Neem contact met ons op via info@paa-vanoortenvanoort.dpipreview.nl of 070-3242765.