EVENT AGENDA

Online Boekenlunch met Kees Versteegh!

Leiders en hun ‘tweede mannen’ vertellen over hun afhankelijkheid van elkaar. In zijn nieuwe boek ‘Schaduwleiders’ schrijft Kees Versteegh over de grote invloed achter de schermen van ‘tweede mannen’ (en vrouwen) die hun leiders toejuichen en troosten, maar hen ook tegenspreken en bij de les houden. Bovenal bieden ze iets wat leiders zelf missen maar wel noodzakelijk achten voor politiek succes. Tweede mannen zijn echter ambitieuze politici die ook hun eigen belangen in het oog houden. Dat maakt politieke duo’s tot een spannend fenomeen. Bij de Public Affairs Academie gaat auteur Kees Versteegh hierover tijdens onze Online Boekenlunch in gesprek met Nanda van der Sloot.

Edith Schippers vond dat Mark Rutte ‘zwetste’. Toch hielp ze hem door zware momenten van zijn VVD-leiderschap heen en speelde ze een belangrijke rol bij ‘the making of Mark’. Jeroen Dijsselbloem betwijfelde of Diederik Samsom geschikt was om de PvdA aan te voeren. Het weerhield hem er niet van de PvdA-voorman in moeilijke tijden te coachen en diens tranen te drogen. CDA-politicus Jan de Koning begeleidde Ruud Lubbers naar een succesvol premierschap, hoewel hij de bochtige redeneringen van de CDA-aanvoerder maar moeilijk kon volgen.

Schaduwleiders belicht vier belangrijke politieke tweetallen, verspreid in de tijd, verschillend van karakter en politieke richting. Kees Versteegh sprak met Mark Rutte, Edith Schippers, Diederik Samsom en Jeroen Dijsselbloem. Oud-premier Lubbers deelde ruim voor zijn dood zijn ervaringen met Jan de Koning. Ook andere betrokkenen, zoals de inmiddels eveneens overleden oud-premier Wim Kok komen aan het woord. De portretten van de tweetallen tonen hun waarde voor een democratie die, te midden van confrontatie en polarisatie, zoekt naar verbinding en verheffing.

Kees Versteegh (1961), geboren in Dokkum, is verslaggever bij NRC. Hij studeerde (moderne) geschiedenis aan de universiteiten van Leiden en Amsterdam en aan Smith College in de VS. In de 33 jaar van zijn loopbaan bij NRC schreef hij vaak over politiek en leiderschap , onder meer als politiek redacteur op de Haagse redactie. Daarna gaf hij leiding aan enkele grote deelredacties binnen NRC. Hij stak daarbij veel energie in het vinden van en samenwerken met tweede mannen. In 2020 won Versteegh samen met collega’s van NRC en NOS de prijzen voor nieuwsjournalistiek (De Tegel) en onderzoeksjournalistiek (De Loep).

Online Boekenlunch
Op donderdag 25 november is Kees Versteegh te gast bij de Public Affairs Academie om tijdens een Online Boekenlunch door te praten over zijn boek. Het gesprek zal ongeveer drie kwartier tot een uur duren, van 12:00 tot uiterlijk 13:00 uur. Het gesprek zenden we online uit, waarbij er tijdens het gesprek genoeg ruimte is om ook je eigen vragen aan de schrijver te stellen.

Kosten en aanmelding
De kosten voor deelname aan deze Online Boekenlunch bedragen €2,50. Als je ook meteen het boek wilt bestellen, komt het totaalbedrag op €27,50; het boek krijg je dan thuisgestuurd, waar mogelijk natuurlijk vóór de boekenlunch.
Voor huidige deelnemers aan meerdaagse Public Affairs Academie-masterclasses (2021/2022) en Metis-gebruikers is deelname gratis.
Eén werkdag van tevoren ontvang je van ons een link naar de online sessie.
Je kunt je aanmelden via onderstaand formulier. Neem voor vragen gerust contact met ons op.

[contact-form-7 id=”5341″ title=”Responsief aanmeldformulier | Boekbespreking Kees Versteegh (november 2021)”]