EVENT AGENDA

Workshopreeks: Polderen, onderhandelen of samenwerken?

Het belang van je organisatie wordt vaak behartigd in een goede dialoog met argumenten waarin je de tijd en ruimte hebt om het gesprek te voeren. Maar soms is het, ook in ons polderland, gewoon een kwestie van onderhandelen. Polderen, onderhandelen, samenwerken of dat goede gesprek, wat werkt nu echt? Welke onderhandelingstechnieken kun je benutten? Wanneer sla je met de vuist op tafel? Helpt het om functioneel boos te zijn? Wat is de kernwaarde van oprechtheid in onderhandelingen? En hoe verhoudt dit alles zich tot het perspectief van het belang dat je wilt positioneren en je organisatie? Boeiende vragen waarmee we met vier toonaangevende onderhandelaars en specialisten in deze unieke workshopreeks aan de slag gaan. 

Wat kun je verwachten? Kort gezegd: antwoorden, tips, adviezen, reflectie. En met oog voor jouw specifieke vragen. Graag stellen we onze sprekers aan je voor. 

Workshop 1: Dr. Fieke Harinck – de basis van het onderhandelen

Woensdag 31 maart, 16.00-17.15 uur
Dr. Fieke Harinck is assistant professor aan de Universiteit Leiden en onderzoekt de verschillende aspecten van onderhandelen en conflict. Naast haar academische loopbaan is ze ook opgeleid tot mediator. Ze zal ons laten zien hoe je door constructief te onderhandelen samen meer kunt bereiken. Je maakt kennis met de basistechnieken volgens de Harvard-methode, die vier spelregels kent:

  • Over mensen: scheid de mensen van het probleem;
  • Over belangen: concentreer je op belangen, niet op posities;
  • Over keuzes: creëer allerlei mogelijkheden voordat je een besluit neemt;
  • Over criteria: sta erop dat het resultaat gebaseerd is op een objectieve norm.

In deze workshop leggen we het fundament voor onderhandelen in de praktijk.

Workshop 2: Jan de Vries – de kunst van het polderen en onderhandelen

Dinsdag 6 april, 16.00-17.15 uur
Jan de Vries, voorzitter van CNV Connectief, oud-Kamerlid en oud-directeur van twee brancheorganisaties in de zorg, heeft in zijn carrière als geen ander ervaren hoe het poldermodel er in de praktijk uitziet. In deze workshop laat hij ons aan de hand van zijn eigen ervaringen met polderen en onderhandelen zien hoe je resultaten behaalt als belangen tegengesteld zijn. Is polderen ook onderhandelen? Wat zijn de verschillen? Is het een kwestie van stijl of van inzet en argumenten? Wat is de typische context van het polderen? Heeft polderen nog steeds de toekomst in Nederland? En zo komen er nog meer vragen aan de orde.

Workshop 3: Fleur Ravensbergen – Onderhandelen in conflicten

Dinsdag 13 april, 16.00-17.15 uur

Fleur Ravensbergen is medeoprichter en onderdirecteur van de Dialogue Advisory Group, een Nederlandse stichting die gericht is op het oplossen van conflict op een vreedzame manier. Ze onderhandelde onder andere in Irak, Libië en de Congolese jungle. Ze droeg bij aan de ontwapening van een groep in Noord-Ierland en was betrokken bij de ontmanteling van de ETA in Baskenland na jarenlange onderhandelingen. Wat kan zij ons leren over onderhandelen op het scherpst van de snede? Hoe pak je het dan aan? Hoe onderhandel je met mensen die je niet vertrouwt, die je tegenpool zijn, of met wie je niet (meer) die klik hebt? (foto © Lumenphoto.nl – 2014)

Workshop 4: Robin Bremekamp – Samenwerken is mensenwerk

Dinsdag 20 april, 16.00-17.15 uur
Robin Bremekamp, partner en medeoprichter van Common Eye, is adviseur rond samenwerkingen en schreef het boek Eerste Hulp bij Samenwerken. Geconfronteerd met de weerbarstigheid van mensen en systemen, zoekt hij naar manieren om van de weerstand een kracht te maken. In zijn adviespraktijk ziet hij dat de kern van succesvol samenwerken steeds dezelfde is: het is mensenwerk. Hoe pak je de samenwerking op na een pittig gesprek? Hoe creëer je de basis voor het samen optrekken? Hoe stap je over het polderen en onderhandelen heen naar een duurzame relatie? Deze en meer vragen gaat Robin beantwoorden in de laatste workshop van deze serie.

Hoe werkt het?
De workshops duren ieder ongeveer een uur en een kwartier. Je kan de hele reeks volgen, of een deel van de reeks:

  • Hele reeks, inclusief twee boeken uit een ruime selectie: €235,-
  • Twee sessies, inclusief één boek uit een ruime selectie: €120,-
  • Losse sessies: €50,- per sessie

Alle prijzen zijn exclusief BTW. Na aanmelding ontvang je van ons een mail met een bevestiging. Voorafgaand aan iedere workshop ontvang je een unieke link waarmee je de workshop kunt kijken. Meer weten? Informeer via info@paa-vanoortenvanoort.dpipreview.nl of 070 32 42 765.

[contact-form-7 id=”3873″ title=”Aanmeldformulier Online workshopreeks onderhandelen”]