Kennisbank

Blijf dicht bij jezelf als lobbyist

Wat ik heb geleerd bij de leergang ‘Jongerenbelang in Beweging’
Iets meer dan een halfjaar geleden zag ik per toeval een bericht voorbij komen over de leergang ‘Jongerenbelang in Beweging’ van de Public Affairs Academie en FNO. Dat was maar goed ook! Inmiddels ben ik over de helft van het traject, maar nu al ben ik een schat aan kennis en ervaring rijker.

Mijn naam is Rixt de Jong en ik ben 21 jaar oud. Naast mijn studie bestuurskunde ondersteun ik de D66 fractie in Heerenveen.  Ook sta ik op de tweede plek van de kandidatenlijst voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Daarnaast ben ik jongerenlobbyist voor de Girls Rights Watch van Plan Nederland. Vanuit die rol zet ik mij in voor de rechten van meisjes en jonge vrouwen overal ter wereld.

De meeste mensen zijn verrast, maar ook enthousiast als ze horen dat een jongere maatschappelijk actief is. Dat klinkt heel fijn, maar enthousiasme is helaas vaak niet hetzelfde als serieus genomen worden. Als jongere kun je daardoor niet altijd de impact maken die je wilt. Zelf vind ik dat soms best frustrerend, vooral als ik mij inzet voor thema’s die mij nauw aan het hart liggen. Om die reden besloot ik te solliciteren voor de leergang. Ik hoopte daarmee handvaten te krijgen om de belangen van jongeren beter te kunnen behartigen.

Het traject
Het is tot nu toe een intensief maar ook leerzaam traject geweest. Doordat we met een groep van acht jongeren zijn, kunnen we onderling ervaringen uitwisselen. Het is opvallend dat we allemaal tegen dezelfde dingen aanlopen, terwijl iedereen zich namens diverse organisaties inzet voor  verschillende  vraagstukken. Daarnaast krijgen we natuurlijk ook trainingen van professionals. Van trainers van de Public Affairs Academie zelf, maar ook daarbuiten.

De leergang bestaat uit maandelijkse trainingen, thuisopdrachten en werkbezoeken. Het zijn er teveel om allemaal te noemen in dit blog. Ik zal het daarom bij een aantal hoogtepunten houden. Eén van die hoogtepunten was het bezoek aan KWF Kankerbestrijding. Daar mochten we meedenken over hun lobbystrategieën en uiteindelijk ook advies geven. Ontzettend leuk! We kregen daardoor de kans om onze opgedane kennis direct toe te passen in de praktijk. Daarnaast was het ook interessant om te horen hoe een organisatie als KWF Kankerbestrijding zich inzet voor de preventie en bestrijding van kanker. Natuurlijk hebben we naast KWF Kankerbestrijding ook andere organisaties bezocht. Zo zijn we onder andere langs geweest bij de Tweede Kamer en de Haagse redactie van de NOS.

Een ander hoogtepunt was de gespreks- en mediatraining. Na een korte inleiding gingen we onverwachts direct een podcast opnemen. Dat zorgde ervoor dat we even flink uit onze comfort zone werden gehaald. Zeker omdat het gesprek ook nog over onszelf als belangenbehartigers ging. Dat maakte het extra persoonlijk. Het is dan altijd de vraag wat je wel en niet over jezelf wilt vertellen. Normaliter bereid ik gesprekken altijd goed voor, maar wanneer je ineens een microfoon voor je neus krijgt kan dat niet. Je moet het dan echt van je eigen kennis en vaardigheden hebben. Dat was wel een goede les. Als je op jezelf moet vertrouwen kom je namelijk ook veel authentieker over. Daarnaast ben je ook veel overtuigender als je een verhaal dicht bij jezelf houdt. Na het opnemen van de podcast hebben we de rest van de dag geoefend met gesprekstechnieken, zoals pitchen en werden we voor de camera gezet om ons verhaal te oefenen. Andere trainingen gingen onder andere over strategie, communicatie, campagnes en framing.

Wat heeft het programma mij gebracht
Zoals ik al eerder schreef, heb ik nu al een schat aan kennis en ervaring kunnen opdoen door de leergang. Welke ik goed kan gebruiken in mijn rol als jongerenlobbyist voor de Girls Rights Watch, maar ook als kandidaat voor de gemeenteraad in Heerenveen.

Ik heb niet alleen veel algemene kennis kunnen opdoen over belangenbehartiging, zoals hoe je een gedegen public affairs plan schrijft. Maar ook heb ik veel praktische dingen geleerd, bijvoorbeeld over hoe het er aan toe gaat in ‘Den Haag’. Een les die ik zeker meeneem is dat je altijd dicht bij jezelf moet blijven als lobbyist. Maar de belangrijkste les voor mij is dat ik het public affairs vak zo leuk vind, dat ik hier absoluut in verder wil. Ik heb echt handvaten gekregen die er hopelijk voor zorgen dat ik straks de impact kan maken die ik wil maken. Als je daar naar op zoek bent, dan raad ik jongeren zeker aan om ook te solliciteren voor de leergang!