Communicatie training – Hoe zorg je voor effectieve communicatie?

Communicatie is een belangrijk onderdeel van public affairs. Hierdoor zie je ook vaak dat communicatie en public affairs aan elkaar verbonden zijn, of dat het zelfs een gedeelde functie is. Goede communicatie is enorm belangrijk, zowel binnen de organisatie als naar buiten toe.

Communicatie training kan helpen de neuzen dezelfde kant op te krijgen in je organisatie, en overeenstemming te bereiken over hoe er vanuit je organisatie gecommuniceerd wordt en wat de boodschap is die je wilt uitdragen.

Waaruit bestaat een communicatie training?

Hoe bedenk je welke boodschap je als organisatie wilt uitdragen? Hoe sluit je aan bij algemene maatschappelijke ontwikkelingen? En hoe zorg je dat je boodschap duidelijk overkomt? Wát je wilt vertellenstaat centraal in communicatie trainingen.

Naast de boodschap die je wilt overbrengen, is ook de manier waarop je dat doet van belang, in welke vorm wordt de boodschap verpakt?. . Dat gaat bijvoorbeeld over het soort medium dat je gebruikt. Schrijf je een persbericht voor de grote kranten? Of zet je in op een grootscheepse social mediacampagne?

Als laatste gaat het in trainingen vaak over wie de boodschap vertelt, of mét wie je de boodschap vertelt. Soms kan het bijvoorbeeld goed zijn om niet alleen de afdeling communicatie aan het woord te laten, maar ook een ervaringsdeskundige zijn/haar verhaal te laten doen.

Dit zijn een aantal onderdelen van een communicatie training. Natuurlijk kan er in overleg altijd gekozen worden om de training aan te passen op de behoeften van een organisatie.

Bekijk ons actuele aanbod

Voor wie zijn communicatie trainingen geschikt?

Bij een communicatie training denk je misschien al snel aan de communicatieafdeling van je organisatie. Hoewel zij inderdaad het meest te maken hebben met communicatie kan het ook voor anderen erg nuttig zijn om een communicatie training te volgen. Denk bijvoorbeeld aan de afdeling marketing, public affairs of directie/bestuurs-leden.

Bij de Public Affairs Academie geven we regelmatig trainingen op het gebied van communicatie, vaak in combinatie met public affairs. Dat doen we met groepen tegelijk, maar we geven ook graag een communicatiecursus privé, als onderdeel van een coachingstraject.

Wat haal je uit een training in communicatie?

Met een communicatie training kun je je vaardigheden aanscherpen, en daarbovenop weer nieuwe vaardigheden leren. Dat kan heel praktisch zijn, bijvoorbeeld leren hoe je een scherpe blogpost schrijft, of welke kanalen het meest geschikt zijn voor een bepaalde boodschap.

In een persoonlijke communicatie training gaan we ook in op je persoonlijke vaardigheden en stemmen de training daarop af. Denk hierbij aan vragen als: hoe voer je een gesprek waarbij beide partijen na afloop tevreden zijn? Hoe houd je in je communicatie het algemeen belang in de gaten? En hoe kan je je communicatie effectiever inzetten?

Bekijk onze communicatie trainingen

Diverse communicatie trainingen

De communicatie trainingen die we bij de Public Affairs Academie aanbieden verschillen vooral in opzet. Hieronder lichten we ze nader toe:

  • Public affairs voor communicatieprofessionals. Deze masterclass is bedoeld voor communicatieprofessionals die naast communicatie ook public affairs willen oppakken, of die naar een public affairs functie gaan. In de masterclass gaan we in zes uur langs de raakvlakken en de verschillen tussen public affairs en communicatie.
  • Public affairs en communicatie. Dit is onze meest uitgebreide masterclass, waarin we in vier dagdelen alle basisonderdelen van public affairs behandelen. Door de overlap heeft ook communicatie een grote rol in deze training, waarin we onder andere ingaan op framing en priming.
  • Op aanvraag. We bieden ook communicatie trainingen aan op aanvraag. Hierbij staat de vraag vanuit jou centraal. In overleg kan dit in één of meerdere sessies, waarbij we ook graag de link met public affairs leggen.
  • Diverse andere trainingen. Van tijd tot tijd geven we ook andere trainingen rond communicatie bij de Public Affairs Academie. Recent hebben we bijvoorbeeld een workshopreeks rond het schrijven van columns en een training over het gebruik van het persoonlijke verhaal gehouden. Houd onze agenda in de gaten voor updates!

Hoe werkt het?

Als je een van onze trainingen wilt volgen kan je altijd even een kijkje nemen in onze agenda. Daar vind je de komende trainingen, workshops en masterclasses. Bij elke training vind je een aanmeldformulier, waar je je gegevens kunt achterlaten. Als je wilt bellen we je eerst met wat meer informatie, maar je kan je ook direct aanmelden.

Voor onze trainingen op maat kan je contact met ons opnemen door te mailen naar info@paa-vanoortenvanoort.dpipreview.nl, of te bellen naar +31 70 324 27 65.

Communicatie training volgen?

Meld je aan voor een van onze communicatie trainingen