Kennisbank

De Sterrendans van Europa

In ‘de Sterrendans van Europa’ zijn drie jaar aan blogs van Winand Quaedvlieg gebundeld. De auteur schreef zijn blogs als hoofd van het Kantoor Brussel van VNO-NCW en MKB-Nederland. Samen vormen de blogs een gedetailleerd verhaal over de besluitvorming van de EU in die drie jaar.

Het boek begint in 2016, wanneer Nederland net voorzitter is geworden van de Raad van de Europese Unie. Vanaf dan schrijft Quaedvlieg elke maand een blog waarin hij vanuit persoonlijke ervaringen de gang van zaken in Brussel illustreert. Zo lees je in een aantal bladzijden door een maand aan EU-zaken heen.

Naast de normale gang van zaken rond de Europese ondernemerslobby, beschrijft de auteur hoe politieke onrust zorgt voor een veranderende sfeer in Brussel. De weerslag van de migratiecrisis en de Brexit, de impact van de aanslagen in Brussel. Quaedvlieg gaat pijnlijke onderwerpen niet uit de weg.

In het boek kijk je vanuit de blik van een ervaren lobbyist, want dat is Quaedvlieg ondertussen wel, naar de bijzondere ontwikkelingen in Brussel. Dat de auteur precies weet hoe het werkt en wie wat doet, merk je aan de schat aan termen die voorbijkomen in het boek; gelukkig zit er een woordenlijst bij. Tegelijk zorgt die expertise ervoor dat je een echte insiderblik op het Europese proces krijgt, daar ligt de meerwaarde van dit boek.

De schrijver kiest duidelijk voor een pro-Europees geluid, zonder de beperkingen van de EU uit het oog te verliezen. Verschillende persoonlijke anekdotes leiden tot de conclusie dat we in Europa de zaakjes goed voor elkaar hebben, en dat we toch ook via de EU oplossingen moeten zoeken voor problemen die we wel hebben. Tekenend is dat het voorwoord geschreven is door de meest Europese politicus van Nederland, Frans Timmermans.