Podcast

Wil je je kennis van public affairs en belangenbehartiging op laagdrempelige manier up-to-date houden? Luister dan naar de vernieuwde Public Affairs Academie-podcast! Iedere twee weken kun je hieronder luisteren naar een nieuwe aflevering waarin je wordt bijgepraat over public affairs en de actualiteit. Abonneren kan via Spotify en SoundCloud.


#29- Aniek Moonen: ‘Idealisme is een vies woord in Den Haag’

Ontdek de kracht van jonge idealisten. Aniek Moonen is de bevlogen vertrekkende voorzitter van de jonge Klimaatbeweging.  Ze sluit een periode van hard werken af met kansen, drempels, resultaten en uitdagingen. Maar hoe houd je je idealen vast? Je idealisme wordt constant op de proef gesteld, maar je staat voor de toekomstige generaties. Niks doen is geen optie meer, maar accepteer je dan wat je wordt gepresenteerd? Of blijf je, ook na tien afwijzingen, de elfde keer aankloppen om het toch te pushen? We staan op het kruispunt in veel problematiek, maar hoe gaan we nu verder?’ Aniek Moonen vertelt over deze vraagstukken, idealisme en de uitdaging van jongere zijn aan de politieke tafels.

Listen on Apple Podcasts


#28- Rosa Jansen over het opstaan voor de rechten van slachtoffers

Slachtofferhulp Nederland helpt en ondersteunt niet alleen slachtoffers maar zet zich ook in voor het juist typeren van slachtoffers: ‘survivors van ernstige feiten’. Want niemand is tegen slachtoffers, maar mensen die opstaan voor het recht van slachtoffers zijn hard nodig zodat ze krijgen wat zij nodig hebben. Hoe werkt dat in de belangenbehartiging? Luister naar deze podcast met Rosa Jansen!

Listen on Apple Podcasts


#27- Jurgen Vinju, Een nieuwe ICT-post op de begroting

Bij de start van de jaarlijkse belastingaangifte ging het dit jaar direct mis. Door een overbelasting van DigiD was het voor veel mensen niet mogelijk om in te loggen. De technische problemen komen boven op een nog veel grotere ict-uitdaging bij de Belastingdienst: het draaiende houden van de inning van belastingen in de toekomst. En de politiek kijkt toe, is verontwaardigd soms en wil meer actie. Maar hoe simpel is dat. Met de blik van een wetenschapper kijkt Jurgen Vinju, hoogleraar bij het Centrum Wiskunde & Informatica en de TU Eindhoven, hiernaar. Wat kan politiek Den Haag doen?  ICT-onderhoud op de begroting van ministeries is een eerste stap. Een nieuwe podcast van de Public Affairs Academie.

Listen on Apple Podcasts


#26 – Milos Labovic, Lobbyist van Zeeland

Milos Labovic werkte jarenlang als lobbyist van Zeeland in Brussel. Onlangs kwam zijn boek uit, waarin hij vertelt over zijn lobbydossiers en zijn ervaringen in zowel Zeeland als in de hoofdstad van Europa. In onze podcast komt hij vertellen over dat boek en praten we door over zijn werk als lobbyist van een kleine provincie op het Europese toneel.

Listen on Apple Podcasts


#25 – De politieke archetypes van Carola Schoor

Als politicus draait het allang niet meer alleen om de boodschap die je brengt. Politieke stijl speelt steeds meer een rol en elke politicus kiest daarin zijn eigen manier. Carola Schoor, programmaleider Public Affairs bij het Centre for Professional Learning (CPL) van de Universiteit Leiden, is gepromoveerd op politieke stijl en verteld erover in de Public Affairs Academie Podcast.

Carola heeft een zestal archetypes geformuleerd die de politieke stijlen van politici duiden. Daarvoor kijkt ze naar de manier van praten, de kleding, de gebaren etc. die politici gebruiken en die typisch voor hen zijn. In de podcast praten we over die verschillende archetypes, en over hoe je er als public affairs professsional rekening mee kan houden in je lobby. Ook kijken we vooruit naar de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen.

Listen on Apple Podcasts


#24 Burgemeester in coronatijd, met Jan de Vries

Deze week spreken we over de lokale lobby, het vertrouwen in de overheid, het nieuwe kabinet en de relatie tussen de gemeente en het Rijk. We praten in de podcast met oud-Tweede Kamerlid Jan de Vries, sinds afgelopen jaar burgemeester van de gemeente Sliedrecht. In het gesprek gaat het onder andere over de horecaprotesten tegen de coronamaatregelen, hoe de landelijke politiek de lokale campagne beïnvloedt en de aankomende gemeenteraadsverkiezingen en de rol van de burgemeester daarin. Hoe is het om in coronatijd aan te treden als burgemeester? Hoe zoekt hij de verbinding tussen het landelijke beleid om corona terug te dringen en de lokale wensen van ondernemers om te versoepelen? Je hoort het in de Public Affairs Academie Podcast!

Listen on Apple Podcasts


#23 Waar politiek om zou moeten gaan, met Uri Rosenthal

Deze week hebben we het in de Public Affairs Academie Podcast over de vraag: Waar zou het in de politiek écht om moeten gaan? Die vraag probeert politicoloog, bestuurskundige en oud-minister Uri Rosenthal te beantwoorden in zijn nieuwe boek Als dat zou kunnen: waar het in de politiek om moet gaan. Deze week is hij te gast in onze podcast, waarin hij vertelt over redenen om de politiek in te gaan, de rechtsstaat en het bestrijden van crises.

Listen on Apple Podcasts


#22 Politiek leiderschap met Roek Lips

Deze week hebben we het in de Public Affairs Academie Podcast over een actueel thema: politiek leiderschap. Hoe ziet dat eruit? Met journalist, tv-maker en schrijver Roek Lips gaan we in gesprek over dit actuele thema. Onlangs verscheen zijn boek ‘Wie kies je om te zijn?’ waarin Lips verhalen en inzichten deelt op basis van tientallen interviews die hij voerde met denkers, doeners, kunstenaars en wetenschappers.

Listen on Apple Podcasts


#21 Storytelling in public affairs met Karel Joos

Ditmaal te gast: Belgisch lobbyist Karel Joos. Van zijn hand is het boek Boeie! – Met verhalen binnenkomen bij beleidsmakers verschenen. In het boek laat Karel zien hoe organisaties hun belang kunnen laten horen met behulp van een krachtig verhaal. Zijn verhalenvertellers soms ook leugenaars? Beluister het antwoord op deze vraag en meer in deze podcast met Karel Joos!

Listen on Apple Podcasts


#20 Oud D66-fractievoorzitter Boris Dittrich over de stand van de rechtsstaat!

In deze zomerspecial is mensenrechtenactivist en senator Boris Dittrich (D66) te gast. We gaan met Dittrich in gesprek over de stand van de rechtstaat, en in het bijzonder over het belang van vrije en onafhankelijke journalistiek. Dit laatste ook in het licht van de aanslag op Peter R. de Vries, die enige dagen voor de opnames plaatsvond.

Listen on Apple Podcasts


#19 Natuurmonumenten, accountability in public affairs en Tjibbe Joustra

Deze week beginnen we de podcast met Nelleke Hijmans. Zij is lobbyist voor Natuurmonumenten en met haar bespreken we de actualiteit. We stellen ook de vraag: ‘Wat houdt accountability in public affairs precies in?’ We spreken met Michael Rutgers, directeur van het Longfonds en voorzitter van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen, om deze te beantwoorden. We sluiten de podcast van deze week af met oud-topambtenaar Tjibbe Joustra, over wie onlangs een nieuw boek uitkwam.

Listen on Apple Podcasts


#18 Museumvereniging, wetenschappelijke inzichten in belangengroepen en Frits en Auke Wester

Deze keer openen we de podcast met Janneke Visser. Zij is adviseur Public Affairs en Communicatie bij de Museumvereniging. Met haar nemen we de actualiteit op het gebied van politiek en public affairs door. Verder praten we met Caelesta Braun, wetenschapper aan Universiteit Leiden, over de ontwikkelingen op het gebied van belangengroepen. Wat maakt belangengroepen volgens de laatste stand van de wetenschap sterk? Samen met andere wetenschappers schreef zij hier onlangs een artikel en blog over; in de podcast praten we daarover verder. Ten slotte praten we met de makers van een andere podcast, Frits en Auke Wester. De journalist en zijn zoon maken sinds mei dit jaar de podcast ‘Pa en de politiek‘. In het gesprek vertellen ze over hun ervaringen tot nu toe.

Je kunt de podcast beluisteren via Spotify. Liever op Apple Podcasts luisteren? Klik op de button hieronder!

Listen on Apple Podcasts


#17 Alzheimer Nederland bij de informateur, oud-topambtenaar Roel Bekker en expert versus polder

Deze keer in de Public Affairs Academie Podcast nemen we de actualiteit door met Julie Meerveld. Zij is belangenbehartiger bij Alzheimer Nederland, en zat in die rol gisteren aan tafel bij de informateur. We praten met haar over de politieke gebeurtenissen van de afgelopen tijd, en natuurlijk over haar inbreng bij Mariëtte Hamer.

We gaan ook verder in onze reeks over het vernieuwen van de verstandhouding tussen de burger en de politiek. Dat doen we met oud-topambtenaar Roel Bekker. Hij werkte lange tijd in Den Haag op verschillende ministeries, en leidde onder meer de vernieuwing van de Rijksdienst onder het vierde kabinet Balkenende.

Als laatste is Erwin Dekker van de Erasmus Universiteit te gast. Met hem praten we over de positie van wetenschappelijke experts en hun invloed op beleid. Deze ochtend stond hij in de Volkskrant, met een opinieartikel over dat onderwerp, in de Public Affairs Academie Podcast ligt hij het één en ander toe!

Listen on Apple Podcasts


#16 In gesprek met de Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen

Deze week geen podcast met de drie items die je van ons gewend bent, maar een diepgaand gesprek met Reinier van Zutphen, de Nationale Ombudsman. Boeiend om te beluisteren tijdens het Hemelvaartweekend!

De afgelopen tijd gaat het veel over de noodzaak van ‘nieuw leiderschap’, een ‘nieuw sociaal contract’, en een ‘nieuwe politiek’. D66-leider Sigrid Kaag en CDA’er Pieter Omtzigt traden er al tijdens de verkiezingscampagne mee naar buiten, en afgelopen maandag zat Mark Rutte bij Nieuwsuur om zijn ‘radicale ideeën’ voor een nieuwe ‘bestuurscultuur’ uit de doeken te doen.

In deze podcast praten we daarover door met Reinier van Zutphen, onze Nationale Ombudsman. In gesprek met de Ombudsman hebben we het over de nieuwe verstandhouding tussen overheid en burger. Welke problemen tussen burgers en de overheid signaleert de Ombudsman? En hoe zorgen we voor de cultuuromslag die volgens velen nodig is? We plaatsen dit alles in de context van het jaarverslag van de Ombudsman, dat gisteren is aangeboden aan de Tweede Kamer.

Listen on Apple Podcasts


#15 Dave Ensberg-Kleijkers (Jantje Beton), de akkoorden-democratie en het einde van politieke levens

In deze editie nemen we de actualiteiten door met Dave Ensberg-Kleijkers, directeur van Jantje Beton en van NUSO, de branchevereniging voor speelplekken in Nederland. We blikken terug op Koningsdag, we bespreken de invloed van corona op buitenspelen, en we staan stil bij de Nederlandse beweegarmoede. Verder beginnen we aan een serie verdiepende gesprekken, ditmaal over “de nieuwe politiek”, “het nieuwe sociaal contract”, en “het nieuwe leiderschap” – kortom, over het vernieuwen van de verstandhouding tussen burger en politiek. In deze eerste aflevering van de serie is Michiel Steegers te gast, met wie we praten over maatschappelijke akkoorden en het draagvlak dat daarvoor bestaat. Als laatste is Diederick Slijkerman te gast. Hij is medeauteur en samensteller van het boek “Slotakkoord”, over het einde van politieke levens. Is het als politicus mogelijk om afscheid te nemen, zonder dat het in een tranendal eindigt? En zo ja, hoe dan? Je hoort het in onze PA-update.

Listen on Apple Podcasts


#14 Lokale journalistiek, dualisme en regeren op hoofdlijnen en een eerlijkere lobby

In deze editie zijn we op bezoek bij Den Haag FM, waar we spreken met zakelijk leider Pelle Matla en journalistiek leider Ivar Lingen. We hebben het over het belang van lokale journalistiek en de uitdagingen waar lokale media mee te maken hebben. Verder sluiten we onze serie met verdiepende gesprekken over de formatie af, en dat doen we met parlementair historicus Dr. Alexander van Kessel. Hoe slecht staat het er – historisch gezien – eigenlijk voor met het dualisme in de politiek, en waar komt de drang tot het dichttimmeren van regeerakkoorden vandaan? Ten slotte spreken we met Dr. Marcel Hanegraaff. Hij is onderzoeker bij de Universiteit van Amsterdam, en gespecialiseerd in de rol van belangengroepen in de politiek. Vorige week gaf hij een interview aan NRC, waarin hij pleitte voor een eerlijkere lobby in Den Haag – we bespreken uitgebreid wat hij daarmee bedoelt.

Listen on Apple Podcasts


#13 Esmé Wiegman (Valente), terugblik op debat over Omtzigt-affaire en boek over Lodewijk Asscher

Deze week nemen we de actualiteit door met oud-ChristenUnie-Kamerlid Esmé Wiegman, directeur bij Valente, de branchevereniging voor participatie, begeleiding en veilige opvang. Verder hoor je politicoloog Peter Bootsma over de kabinetsformatie. Hij heeft onderzoek gedaan naar de overeenkomsten en verschillen tussen de formatie in Nederland en in Duitsland. Natuurlijk haken we ook in op de actualiteit, en het bizarre debat over de mislukte verkenning. We sluiten af met Wilfred Scholten, die een boek schreef over Lodewijk Asscher. We praten met hem over Asscher als politicus, en over de uiteindelijke aftocht van de PvdA-leider naar aanleiding van de Toeslagenaffaire.


#12 Tim van der Hagen (rector TU Delft), nieuwe serie over de formatie, en boek over Gert-Jan Segers

In deze editie memen we de actualiteiten door met Tim van der Hagen (rector magnificus van TU Delft). Hij vertelt onder andere over het belang van samenwerken tussen universiteiten en hun partners. Verder hoor je Rien Fraanje (secretaris-directeur Raad voor het Openbaar Bestuur), met wie we het hebben over het proces van de formatie en kijken we vooruit met Jan de Vries (voorzitter CNV-Connectief) op de workshop “de kunst van het onderhandelen en polderen” die hij op 6 april voor de Public Affairs Academie gaat geven. Als afsluiter hoor je Riekelt Pasterkamp, met wie we in gesprek gaan over zijn boek “Bidden en Binden” over Gert-Jan Segers en de ChristenUnie.


#11 Onderwijs in coronatijd, de invloed van peilingen, en het nieuwe boek van Jet Bussemaker

Deze aflevering nemen we de actualiteiten door met Karen Peters, voorzitter van de RvC van scholenkoepel STEV. Ze vertelt onder andere over de grote rol van techgigant Google in het basisonderwijs, en over het aangekondigde Nationaal Programma Onderwijs. Verder praten we in het kader van de serie campagne in coronatijd met politicoloog Kristof Jacobs (Radboud Universiteit) over de invloed van opiniepeilingen op politieke ontwikkelingen en is oud-kamerlid, staatssecretaris en minister Jet Bussemaker (PvdA) te gast. Ze vertelt over haar nieuwe boek ‘Ministerie van Verbeelding’ en blikt terug en vooruit op ontwikkelingen in de Nederlandse politiek.


#10 Wanda de Kanter, Mohammed Mohandis (PvdA) en biografie Van Mierlo

In deze aflevering kijken we naar de actualiteit met Wanda de Kanter, die lobbyt voor een rookvrije generatie. Daarnaast gaan we in op campagnevoeren in coronatijd, met Mohammed Mohandis, nummer elf op de kandidatenlijst van de PvdA. Ten slotte bespreken we de biografie over Van Mierlo, met de schrijver, Hubert Smeets. Hij kreeg voor de biografie toegang tot de privéarchieven van de oud-minister van Defensie en vertelt in de podcast wat hem daarin opviel.


#9 Geert van Rhee (NVvR), Tom Dobber (UvA), en de nieuwe publicaties van de Public Affairs Academie

In deze aflevering bespreken we de actualiteit met Geert van Rhee, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak. Daarnaast gaan we in op de campagnes met Dr. Tom Dobber van de Universiteit van Amsterdam, die met zijn collega’s een dashboard heeft opgezet waarin politieke advertenties worden bijgehouden. Ten slotte hoor je Kinha de Almeida Guimarães en Dauphine Sulzer, die voor de Public Affairs Academie onderzoek hebben gedaan naar respectievelijk digital public affairs en het concept invloed.


#8 Verslag van de Nacht van de Lobbyist

Op 21 november werd in het Kunstmuseum in Den Haag de eerste Nacht van de Lobbyist georganiseerd. De Public Affairs Academie liet samen met Universiteit Leiden de praktijk en wetenschap rond public affairs, lobbyen en belangenbehartiging samenkomen. In deze podcast hoor je een verslag van de avond, met daarin gesprekken met onder andere Alexander Pechtold (voormalig leider D66), Wanda de Kanter (initiatiefnemer TabakNee) en Bert Fraussen (Assistant Professor bestuurskunde aan de Universiteit Leiden en mede-organisator van de Nacht van de Lobbyist). Ook komen enkele bezoekers aan het woord.


#7 De Nacht van de Lobbyist – deel 2

Op 21 november 2019 vindt in het Kunstmuseum Den Haag de eerste Nacht van de Lobbyist plaats, georganiseerd door de Public Affairs Academie in samenwerking met Universiteit Leiden. In deze podcast spreken we met Caelesta Braun (Associate Professor bestuurskunde bij Universiteit Leiden) en Julie Meerveld (hoofd belangenbehartiging en regionale hulp bij Alzheimer Nederland) over wat belangenbehartiging voor hen betekent.


#6 De Nacht van de Lobbyist – deel 1

Op 21 november 2019 vindt in het Kunstmuseum Den Haag de eerste Nacht van de Lobbyist plaats, georganiseerd door de Public Affairs Academie in samenwerking met Universiteit Leiden. In deze podcast spreken we met Marielle van Oort en Aron Woonink van de Public Affairs Academie en met Anne de Haij, directiesecretaris van het Kunstmuseum.


#5 Het Jongerenparlement

Een aantal groepen in onze samenleving wordt onvoldoende bereikt door en betrokken bij de politiek, zo luidt het oordeel van de staatscommissie parlementair stelsel. Jongeren zijn hierbij misschien wel het beste voorbeeld; zij worden nog te weinig gehoord in politiek Den Haag. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is daarom van plan een Jongerenparlement op te richten. In dat kader hebben dertien Jongerenambassadeurs op verzoek van het ministerie van BZK een advies uitgebracht over hoe dat Jongerenparlement eruit moet gaan zien. Het advies is onlangs in ontvangst genomen door minister Ollongren. In deze podcast spreken we met staatscommissielid en hoogleraar politicologie Tom van der Meer (Universiteit van Amsterdam) over het advies van de staatscommissie en over het Jongerenparlement in het bijzonder. Daarnaast hoor je enkele Jongerenambassadeurs die hebben meegewerkt aan het advies, net als Maik Schumacher, vanuit BZK actief bij de oprichting van het Jongerenparlement. Samen werken zij aan een Jongerenparlement met impact!


#4 Nieuwe Politiek In Het Gemeentehuis

In deze podcast staat de nieuwe gemeentepolitiek centraal. Rien Fraanje, secretaris-directeur van de Raad voor het openbaar bestuur (ROB), duidt de publicatie ‘Nieuwe politiek, nieuwe akkoorden’. Volgens Fraanje verschuift het speelveld voor belangenbehartigers steeds vaker van Den Haag, naar de regio en de gemeente. De kracht van het argument staat volgens hem in nieuwe politiek centraal. Wethouder en locoburgemeester, Floris Schoonderwoerd, neemt u mee in zijn gemeente Kaag en Braassem. Een gemeente die de nieuwe politiek heeft omarmd en als partner van haar inwoners lokale idealen realiseert.


#3 Persoonlijke Verhalen in de Politiek

In de derde aflevering van de Public Affairs Academie podcast staat het persoonlijke verhaal centraal. Persoonlijke verhalen waarmee belangenbehartigers agenderen, beïnvloeden en verandering teweeg brengen. Maar wat is de kracht van een eigen ervaring? Wat zijn de valkuilen? In deze podcast delen belangenbehartigers uit de jongerenleergang van de Public Affairs Academie én Patient Advocate Astrid Nollen hun ervaringen. Ervaar zelf de kracht van hun persoonlijke verhaal!


#2 Public Affairs in de Polder

Tijdens Rutte-III zal het poldermodel van grote politieke kracht blijven, ook binnen de zorg, het onderwijs, klimaat en andere beleidsterrein. Meepraten in de polder betekent: kansen om beleid te beïnvloeden, maar ook een verhoogd afbreukrisico. Hoe kunnen belangenbehartigers hier het beste mee omgaan? Dat bespreekt de Public Affairs Academie met ervaren polderaars: Alexander Rinnooy Kan (Eerste Kamerlid en hoogleraar), Patrick Fey (CNV) en Frank Bluiminck (VGN).


#1 Kennismaken Met Kamerleden

In de eerste aflevering starten we in het hart van het parlement. Daan Musters gaat in gesprek met (nieuwe) Tweede Kamerleden Sophie Hermans (VVD), Maurits von Martels (CDA) en Suzanne Kröger (GroenLinks). Hoe ervaren zij de overstap naar het parlement? Welke tips hebben zij voor belangenbehartigers? Wat zijn hun ambities en drijfveren? Laat je inspireren door deze volksvertegenwoordigers!