Lobby consulting – betrouwbaar lobby advies

Als je als organisatie een bepaalde verandering wilt in beleid, is public affairs onmisbaar, maar niet elk bedrijf heeft zelf een lobbyist in huis. In zo’n geval kun je als organisatie een lobbyconsultant inhuren, die je helpt met je public affairs strategie, of lobbywerkzaamheden uitvoert.

Een voorbeeld. Een bouwer van duurzame steps wil dat deze worden toegelaten op de Nederlandse weg. Waarschijnlijk weet de bouwer zelf alles van de techniek achter de steps, hoe je die zo duurzaam mogelijk maakt en hoe veilig ze zijn; dat is immers zijn vak. Voor de lobby om de steps toe te laten heb je echter hele andere kennis en vaardighedens nodig, die binnen het bedrijf misschien moeilijk zijn te vinden. In zo’n geval kan lobby consulting een uitkomst zijn.

Waarom lobby consulting?

Een kantoor dat doet aan lobby consulting heeft public affairs professionals in dienst, die veel weten over ambtelijke besluitvorming, politieke gevoeligheden snappen en parlementaire procedures door en door kennen. Zij houden voor je in de gaten wat er gebeurt in Den Haag, Brussel of je lokale gemeenteraad, en attenderen je erop als er een mogelijkheid is om in actie te komen.

Op die manier hoef je in je organisatie niet iemand aan te stellen die dit full-time doet, en wordt je belang hoogstwaarschijnlijk effectiever op de kaart gezet.

Waaruit bestaat lobby consulting?

Lobby consulting is een andere term voor het geven van advies op gebied van public affairs. Een belangenbehartiger of public affairs professional kan je op die manier ook een lobbyconsultant noemen. In de term van consultant zit wel meer verpakt dat je als externe adviseur bedrijven/organisaties advies geeft, en dus niet voor je eigen organisatie actief bent. Al is dit natuurlijk niet altijd zo.

Lobby consulting bestaat uit het helpen van bedrijven of maatschappelijke organisaties met hun lobby voor hun belang. Er wordt gekeken naar de momenten waarop je invloed kunt uitoefenen, wie je daarvoor moet benaderen en hoe je je belang het beste kan positioneren. Daarnaast kan een public affairs adviseur helpen met het maken van een coalitie rond een issue, of het managen van diverse stakeholders.

Bekijk ons actuele aanbod

Lobby consulting inhuren

Er zijn in Nederland tal van lobby consulting bedrijven die je kunt inhuren, hoewel ze soms niet die naam hebben. Veel zal je er tegen komen onder de noemer van public affairs, of als lobbykantoor, maar de werkzaamheden zijn vergelijkbaar.

“Onze kennispartner Van Oort & Van Oort (linkje) is een betrouwbaar en nuchter public affairs kantoor. Vanuit Den Haag ondersteunen de public affairs adviseurs van Van Oort & Van Oort je bij je belangenbehartiging, en kijken ze samen met jou hoe je je issue zo goed mogelijk op de kaart kan zetten.

Van Oort & Van Oort

Zelf aan de slag met lobbyen?

Als een organisatie veel te maken heeft met belangenbehartiging, of de expertise al in huis heeft, kan het ook verstandig zijn om de lobby zelf op te pakken. Eventueel kan je altijd een lobby consultant inschakelen om met je mee te denken over je public affairs strategie en eventuele acties, waarbij je zelf over de uitvoering gaat.

Als je nog niet zo ervaren bent, maar graag meer wilt weten over public affairs als vak, kan je ook een training of masterclass bij de Public Affairs Academie volgen.

Meer leren over lobbyen?

Bekijk onze lobby trainingen