Kennisbank

Prinsjesdag bij een PA-kantoor

Afgelopen dinsdag was het Prinsjesdag! Voor velen hét startsein voor het nieuwe politiek seizoen. Maar voor public affairs-bureaus staat de derde dinsdag in september in teken van het doorploegen van de Miljoenennota, begrotingsstukken en andere documenten die door het kabinet naar buiten worden gebracht. Dit jaar deden wij als stagiaires samen met enkele andere nieuwe medewerkers voor het eerst mee met de Prinsjesdaganalyse bij Van Oort & Van Oort. Hoe het ons verging? Je leest het in ons verslag!

Gisteren hebben wij onze eerste Prinsjesdag bij Van Oort & Van Oort mogen meemaken. Vol spanning liepen we rond 13:00 uur – op de derde dinsdag in september begint iedereen traditiegetrouw pas in de middag – het pand binnen. We wisten als relatieve nieuwelingen niet wat ons te wachten stond. Rijksbegrotingen zijn voor ons immers nog geen dagelijkse kost.

Hoewel het lezen en duiden van begrotingen een serieuze zaak is, begon de dag met een lach. Tijdens de troonrede gniffelden we om de kanariegele stropdas van Henk Krol, de flamboyante jurk van Máxima en de interessante stoelenindeling van Thierry Baudet naast voormalig partijgenoot Henk Otten. Of dit laatste een bewuste keuze was of een organisatorisch foutje, bleef bij ons nog wel even onderwerp van debat. Iedereen concludeerde wel dat het feestelijke tintje van Prinsjesdag nogal ontbrak behoorlijk door de coronacrisis. Dit uitte zich vooral door het kleine aantal hoedjes en een bijna lege Grote Kerk.

Maar dat mocht de pret voor ons niet drukken! Om 15:00 uur nam iedereen z’n positie in. De koffie stond klaar, ieders twee computerschermen werden aangezet en nu was het afwachten tot de begrotingen online kwamen. Stipt om 15:15 uur ging het los de groepsapp: “Er zijn begrotingen online!” In overeenstemming met de voorbereidingen werden we opgesplitst in teams en gingen we met de begrotingen van verschillende ministeries aan de slag. Een stilte daalde neer op ons kantoor, op een zeldzame kreet van verbazing over enkele verrassende details na.

Een aantal begrotingsstukken verder klonk om 19:00 uur de bel en stond – ook heel traditiegetrouw – de pizzakoerier voor de deur. Na een welverdiende pizzapauze in de tuin ging iedereen vol nieuwe energie aan de slag met het doorspitten van de begrotingen voor onze opdrachtgevers.

Tegen het eind van de avond – en vele koffies en cola’s verder – raakte het einde in zicht. Terwijl het buiten steeds donker viel plaatsten we gezamenlijk de verschillende begrotingscomponenten in elkaar om zo een compleet beeld te kunnen schetsen voor onze opdrachtgevers. Om 23.00 uur werden de laatste eindjes aan elkaar geknoopt en konden de laptops worden dichtgeklapt.

Hoe keken onze collega’s die dit ook voor het eerst deden naar Prinsjesdag? De onlangs bij Van Oort & Van Oort begonnen Dennis: “Laatst hoorde ik dat het totaal niet voelt alsof ik hier nog maar zo kort werk. Dat gevoel had ik ook, en dat was met Prinsjesdag extra sterk. Je weet van tevoren dat Prinsjesdag een dag van hard werken is, maar ook dat het echt een team effort is. Je eet samen met z’n allen, lacht om collega’s die rek- en strekoefeningen doen en geniet van het resultaat als het werk dan eindelijk klaar is.”

Zijn collega Nanda, ook pas recentelijk begonnen, vulde aan: “Een drukke dag! Ik vond het heel interessant om de stukken door te nemen en te zien hoe de coronacrisis de begrotingen heeft beïnvloed.” Sander, die al wat langer bij Van Oort & Van Oort en de Public Affairs Academie werkzaam is, deed ook voor het eerst mee met de Prinsjesdagwerkzaamheden. “Het is heel mooi om aan het eind van de dag te zien dat je er voor de opdrachtgevers veel relevante informatie hebt uitgehaald, waar zij hopelijk weer mee verder kunnen!”

En wij? Wij vonden het een enerverende dag, die we voor geen goud hadden willen missen!

Kinha Almeida Guimarães en Dauphine Sulzer zijn onderzoeksstagiaires bij de Public Affairs Academie en Van Oort & Van Oort.