Kennisbank

Recensie | Stilte op het Binnenhof

In Stilte op het Binnenhof beschrijven politiek journalisten Laurens Boven en Sophie van Leeuwen van de Haagse redactie van BNR hoe ‘Den Haag’ begin 2020 reageert op de coronacrisis. Op basis van gesprekken met politici en volgers schetsen ze een historisch moment in de Nederlandse geschiedenis.

Het boek geeft inzicht in hoe een ministerie van VWS in de rol kwam van inkoper van onder andere beschermingsmaterialen en beademingsapparatuur, en daarmee véél verder ging dan de reguliere werkzaamheden van – zoals minister De Jonge het noemde – regels en pegels.  Het schetst hoe gedragswetenschappers meedachten over hoe de boodschap in de persconferentie moest worden geformuleerd. Het laat zien hoe politieke partijen zich in een spagaat bevonden: kan je zo’n crisis daadwerkelijk politiek maken? Het beschrijft hoe Op1 en Jinek te maken kregen met het verdelen van ministers per uitzending en eigenlijk de regie kwijtraakten over hun eigen inhoud.

Met de stijgende coronacijfers en lezend na de persconferentie van afgelopen vrijdagavond waarin de noodklok werd geluid voor een mogelijke tweede golf, geeft het boek mooie inzichten. Geschiedschrijving van een politieke arena die anders functioneerde. Maar ook een vergezicht naar een nieuwe periode? In politiek Den Haag beheerst de term “geleerde lessen” op dit moment de agenda: wat kunnen we leren van onze aanpak van de coronacrisis? Dit boek past daar uitstekend tussen.

Foto: Frans Berkelaar