Kennisbank

Weer drie nieuwe deelsessies Nacht van de Lobbyist bekend!

Over exact een maand is het zover. Dan vindt de eerste Nacht van de Lobbyist plaats! Hét event voor iedereen die geïnteresseerd is in belangenbehartiging, politiek en een vraag naar verandering. De avond is gevuld met interessante keynotes, boeiende deelsessies en politiek cabaret. Vandaag maken we met veel plezier drie nieuwe deelsessies bekend! Waarom begrijpen lobbyisten en ambtenaren elkaar zo moeilijk en hoe kun je elkaar vinden in deze spraakverwarring? Die vraag staat centraal tijdens de deelsessie ‘Waarom ambtenaren en lobbyisten elkaar niet begrijpen’, met Caelesta Braun (hoogleraar bestuurskunde) en Pieter Hasekamp (Directeur-generaal Fiscale Zaken op het Ministerie van Financiën). Tijdens de sessie ‘Wetenschap en politiek: een haat-liefdeverhouding?’ duiken onder andere Monty Aal (vice-voorzitter LSVb), Bart Pierik (Public affairs-adviseur VSNU) en Remco Breuker (hoogleraar Korea-studies aan de Universiteit Leiden en initiatiefnemer #WOinactie) in de vraag hoe de balans tussen wetenschap en politiek eruit ziet. Hoe kan de wetenschap, ondanks de noodzaak van publieke financiering, écht onafhankelijk functioneren? Verder hebben we een mediapanel onder leiding van Martijn de Greve (WNL/Haagse Lobby, Politieke Junkies) met onder andere Sven Kockelmann (KRO-NRCV) en Thijs Broer (Vrij Nederland). Over onderzoek naar lobby’s die in stilte worden uitgevoerd en de afwegingen die de journalist maakt over het wel of niet aandacht geven van onderwerpen.

Waarom ambtenaren en lobbyisten elkaar niet begrijpen
Er is een spanning tussen ambtenaren en lobbyisten. Zij spreken niet altijd dezelfde taal en zien verschillende stippen op de horizon. Hoe vind je elkaar in deze spraakverwarring? En kun je als partners-in-crime samen het verschil maken? Tijdens deze sessie verkennen we samen met Caelesta Braun en Pieter Hasekamp de obstakels en potentie van samenwerking tussen lobbyisten en ambtenaren.
Sprekers: Caelesta Braun (hoogleraar bestuurskunde) en Pieter Hasekamp (Directeur-generaal Fiscale Zaken op het Ministerie van Financiën)

Wetenschap en politiek: een haat-liefdeverhouding?
De politiek is altijd veranderlijk, druk en onvoorspelbaar. Je zou kunnen denken dat het daarmee het tegenovergestelde is van de wetenschap, die zoekt naar patronen, nieuwe inzichten en overzicht. Tijdens deze deelsessie wordt aangetoond dat er een tussenweg is; de kunst is de balans vinden tussen de afhankelijkheid en onafhankelijkheid van het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek, en de politiek(e lobby). Wetenschappelijke onderzoeken bieden vaak een fundament voor de lobby van verschillende organisaties, en aan de andere kant hebben universiteiten ook vaak een eigen lobby lopen. Waar ligt de balans tussen wetenschap en politiek?
Sprekers: o.a. Monty Aal (vice-voorzitter LSVb), Bart Pierik (Public affairs-adviseur VSNU) en Remco Breuker (hoogleraar Korea-studies aan de Universiteit Leiden en initiatiefnemer #WOinactie)

Media, lobby en politiek
Lobby-strategieën verschillen; men kan er voor kiezen om de lobby in stilte op het Binnenhof uit te voeren of juist media-aandacht op te zoeken om zo Kamerleden op scherp te stellen. Beide strategieën vragen om een grote rol voor journalisten; aan de ene kant door bijvoorbeeld te onderzoeken hoe de stille lobby rondom grote onderwerpen is verlopen, anderzijds door keuzes te maken welke (lobby-)onderwerpen media-aandacht krijgen. Tijdens de deze deelsessie verkennen we samen met een panel aan parlementaire journalisten de kansen en valkuilen van een media-lobby en de wisselwerking tussen media en politiek.
Sprekers: o.a. Martijn de Greve (WNL/Haagse Lobby, Politieke Junkies), Sven Kockelmann (KRO-NRCV) en Thijs Broer (Vrij Nederland)

Meer info over het gehele programma of direct naar de ticketverkoop? Kijk op de NvdL-website!